Collectie

Rijksmuseum Muiderslot

Schuimspaan

Met behulp van een schuimspaan kun je schuim (vaak bestaande uit vet of drab) van kokende gerechten afscheppen. Dit schuim wordt ook wel droesem of bezinksel genoemd. Droesem heeft een negatieve invloed op de smaak van het eten. Daarom is het beter om het schuim eraf te scheppen. Soms wordt een schuimspaan ook gebruikt om eten uit kokend water of vet te halen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen of oliebollen. Een schuimspaan is vaak in de vorm van een lepel waaraan een groot rond blad met gaatjes zit. Deze schuimspaan bestaat uit een gietijzeren steel met een geelkoperen blad. Met behulp van roodkopere klinknagels is het blad vastgemaakt aan de steel. Alleen rijkere burgers hadden geld voor keukengerei (voorwerpen die je in de keuken gebruikt, zoals servies, bestek en drinkbekers). Er werd dan ook zuinig met keukengerei omgegaan. Als iets stuk ging werd het eerst gerepareerd.

Soort object
schuimspaan
Datering
1600 - 1699
Museum
Rijksmuseum Muiderslot
Collectie
voedselbereidingsuitrusting
Materiaal
ijzer
Nummer
M1941-204
Techniek
gegoten, https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/923ae204-3093-4214-9001-5eec55be8f5d
Gebruiksrecht