Collectie

Rijksmuseum Muiderslot

Fles met diepe ziel

Iedere glazen fles heeft een holle bodem. Deze holle bodem wordt ook wel ziel genoemd. Vaak kun je de ouderdom van een fles afzien aan de ziel: hoe ouder de fles, hoe dieper de ziel. Een ziel heeft meerdere functies. De belangrijkste functie is dat het de fles steviger maakt. Tegenwoordig worden de meeste flessen anders gemaakt dan vroeger, waardoor deze geen diepe ziel meer nodig hebben. Deze fles heeft een opvallend diepe ziel. Naast dat een ziel de fles steviger maakt, helpt het ook om bezinksel (drab) op te vangen. Aan het begin van de zeventiende eeuw zat er veel bezinksel in wijn. Bezinksel heeft een negatieve invloed op de smaak. In de ruimte rond de ziel kan het bezinksel verzamelen, waardoor het minder invloed heeft op de smaak. Om helemaal zeker te zijn, werd wijn vaak eerst nog in karaffen of kannen overgegoten voordat het in een glas werd geschonken.

Soort object
fles
Datering
1600 - 1699
Museum
Rijksmuseum Muiderslot
Collectie
eet- en drinkgerei
Materiaal
glas
Nummer
M1991-040
Techniek
geblazen
Gebruiksrecht