Over het Erfgoedfestival
Na succesvolle edities in 2018 en 2021 met o.a. Cultuurprijs Noord-Holland 2021 organiseren we een derde erfgoedfestival. Het is onderdeel van een reeks samenwerkingsprojecten die zijn geïnitieerd door de regioconservator en de museale instellingen. Bij elke editie wordt binnen een thema gewerkt. We ontwikkelen een programma met tentoonstellingen en publieksactiviteiten. We benadrukken de unieke identiteit van de regio met een kwalitatief aanbod van exposities en evenementen. Zo laten we een breed publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met de rijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek. Een regio waar talrijke vernieuwers, makers, schrijvers en kunstenaars gewerkt en gewoond hebben.
Historische verbinding met ambachten en kunst
In de 19e en 20ste eeuw stond de Gooi- en Vechtstreek bekend om haar ambachtelijke werkplaatsen, bijvoorbeeld in de stad Naarden en Hilversum. Het vakmanschap in de regio was goed ontwikkeld, vooral op gebied van houtbewerking, schilderkunst en textiele makerijen. Veel kunstenaars en ambachtslieden vestigden zich hier, aangetrokken door de inspirerende omgeving en de nabijheid van Amsterdam.

Cultuur van artistieke vrijheid, buitenlucht en landschap
Het aantrekkelijke landschap, met bosrijke gebieden en schilderachtige dorpjes, was voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Het ongerepte natuurgebied bood een ideale omgeving voor makers om in de schone buitenlucht te werken. In Bussum, Laren, Huizen en Blaricum ontstonden kunstenaarskolonies waar kunstenaars in verschillende disciplines, zoals schilders, schrijvers en beeldhouwers zich vestigden.

Ondernemerschap en de opkomst van de stedelijke middenklasse
De Gooi- en Vechtstreek heeft zich eind 19e en begin 20ste eeuw ontwikkeld als een gebied voor ondernemers die kansen zagen om hun vakmanschap en producten te verkopen, zowel lokaal als nationaal. De opkomst van welvaart in de regio bevorderde een cultuur van makerschap, waarbij mensen trots waren op hun werk en het ambacht hoog in het vaandel stelden. De kleine dorpen ontwikkelden zich dankzij de Gooische Stoomtram tot goed bereikbare woonlocaties, met belangrijke architectonische vernieuwing tot gevolg. Ook de ontwikkeling van Hilversum Mediastad maakt het Gooi nog steeds een belangrijke speler in de creatieve industrie.
