Kies, ontdek en leer - Duik in de verhalen
Duik deze zomer in de erfgoedverhalen uit Gooi & Vecht met de speciale podcastserie Gooise Grensverleggers. Klik in het onderstaande overzicht op de aflevering van je keuze. Of luister naar de podcast via Spotify, Apple Podcasts of een andere podcast-app (zoek daar op Gooise Grensverleggers). Gedurende het Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021 (t/m 12 september) worden regelmatig nieuwe afleveringen geupload.
Aflevering 1 - Grootse ideeën in een kleine hut: Mondriaans Gooise Jaren
Toen Laren en Blaricum nog boerendorpen waren, vonden kunstenaars er een inspirerende en goedkope omgeving om in te werken. Piet Mondriaan verbeef daar van 1914 tot 1919, en beleefde er een doorbraak in zijn manier van schilderen, in ateliers die vaak niet meer voorstelden dan een eenvoudige schuur. In deze aflevering spreekt Caspar Stalenhoef met Mariëtte Heyning (Dooyewaard Stichting Blaricum) en Jan Rudolph de Lorm (Singer Laren).
Aflevering 2 - Comenius: onderwijshervormer in Europa, begraven in Naarden
In Naarden, in een kleine kapel, ligt al meer dan 350 jaar een Tsjechische onderwijshervormer begraven. Jaarlijks komen er een paar duizend Tsjechen naar de Gooise vestingstad om het graf te bezoeken. Jan Amos Comenius hervormde in de zeventiende eeuw het onderwijs in vele Europese landen. Beluister de aflevering en ontdek waarom hij uiteindelijk naar Nederland kwam en werd begraven in Naarden. Caspar Stalenhoef spreekt met John Exalto van het Comenius Museum in Naarden.
Aflevering 3 - Jan Hamdorff: van Larense boerenjongen tot cultureel ondernemer
Toen de 18-jarige Jan Hamdorff de herberg van zijn overleden vader erfde, was hij nog een Larense boerenjongen. Toen hij zelf in 1931 overleed, had hij zich ontwikkeld tot een hotelbaas en cultureel ondernemer die overal mogelijkheden zag. Tot ver na zijn dood hebben zijn initiatieven Laren op de kaart gezet als kunstenaarsdorp. Caspar Stalenhoef spreekt met conservator Anne van Lienden (Singer Laren).
Aflevering 4 - Een verborgen parel in Loosdrecht: het droomkasteel van Henri van Sypesteyn
Jonkheer Henri van Sypesteyn verzamelde alles over zijn rijke familiegeschiedenis en de geschiedenis van Nederland. Om die verzameling tentoon te stellen bouwde hij vanaf 1912 in Loosdrecht een kasteel, op de plek van het middeleeuwse stamslot van zijn familie, althans... dat dácht hij. Caspar Stalenhoef bezoekt Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht, waar hij wordt rondgeleid door conservator Rik van Wegen.
Aflevering 5 - Chocolade van Van Houten: de opkomst en ondergang van een wereldmerk uit Weesp
In Weesp maakten vader, zoon en kleinzoon Van Houten van hun chocolade een wereldmerk. Aan de basis van dat succes lag een baanbrekende uitvinding, die nog altijd op verpakkingen van cacaopoeder is terug te vinden: ‘Dutch Process’. In Museum Weesp spreekt Caspar Stalenhoef met conservator Lisette Zijp.
Aflevering 6 - Drie Gooise Mediavrouwen: Mies Bouwman, Sonja Barend en Linda de Mol
De zesde aflevering van Gooise Grensverleggers gaat over misschien wel de belangrijkste vrouwen uit de televisiegeschiedenis: Mies Bouwman, Sonja Barend en Linda de Mol. Presentator Laura Grijns gaat in gesprek met Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en met Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum.
Aflevering 7 - Van schapendorp tot tuinstad: hoe Hilversum op de kaart werd gezet door Willem Marinus Dudok
Vanaf 1915 is architect Willem Marinus Dudok verantwoordelijk voor de stadsuitbreidingen van Hilversum. Door de industrialisatie dreigt een ongebreidelde groei, waaraan Dudok paal en perk wil stellen. Met militaire precisie zorgt hij voor een balans tussen klein en groot; tussen mens, natuur en bebouwing. Die visie is het krachtigst tot uiting gekomen in het Hilversumse Raadhuis: een ‘Gesamtkunstwerk’ en icoon van moderne architectuur. In het Raadhuis spreekt Caspar Stalenhoef met architectuurexperts Irmgard van Koningsbruggen en Joke Reichardt.
Aflevering 8 - De vlucht uit de stad: de Gooise kolonisten van de Internationale Broederschap, Walden en Tames
Rond 1900 ontstaan er in het Gooi idealistische gemeenschappen of kolonies, bevolkt door wereldverbeteraars die de grote steden ontvluchten en het allemaal anders – en vooral zélf – willen doen. Hoogleraar Jacob van Rees, arts en schrijver Frederik van Eeden en schrijver Nescio beginnen allemaal hun eigen leefgemeenschappen, waarin het idealisme al vlug met de realiteit geconfronteerd werd. Caspar Stalenhoef gaat daarover in gesprek met Diana Kostman en Maurits Verhoeff.
Aflevering 9 - Vita Nuova: de Larense jaren van kunstenaar Jan Sluijters
Rond 1910 zijn er in Nederland drie bevriende kunstenaars die bovenop de allerlaatste ontwikkelingen in de moderne kunst zitten: Leo Gestel, Piet Mondriaan en Jan Sluijters. Vooral Sluijters lukt het om zich al die wisselende stijlen eigen te maken. Tussen 1909 en 1911 woont hij in Laren en maakt hij zijn meest baanbrekende werk. In museum Singer Laren spreekt Caspar Stalenhoef met conservator Roby Boes over de omvangrijke Sluijters-collectie.
Aflevering 10 - Aaltje van Zweden-van Buuren: een hedendaagse grensverlegger voor jongeren met autisme
In 2015 opende Koningin Máxima het Papageno Huis in Laren, dat is opgericht voor jongeren met autisme. Dat huis is een project van de Stichting Papageno, die in 1997 is opgericht door Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man Jaap van Zweden. Voor een volle zaal met publiek spreekt Jan Rudolph de Lorm (directeur Singer Laren) met Aaltje over haar ervaringen als moeder van een autistische zoon, die ertoe geleid hebben om ook hulp te organiseren voor ándere ouders met autistische kinderen.