Niet alleen het kasteel Muiderslot is een bezoekje waard. De omliggende kasteeltuinen zijn ook prachtig om doorheen te wandelen en te onthaasten. De tuinen van het Muiderslot zijn voor in de 17e eeuw voor het eerst aangelegd. Om van te genieten, om mee te pronken én om uit te eten. Deze verschillende functies zie je ook nu nog terug in het tuinontwerp. 

Unieke activiteiten in de kasteeltuinen
Regelmatig worden er in d…

Niet alleen het kasteel Muiderslot is een bezoekje waard. De omliggende kasteeltuinen zijn ook prachtig om doorheen te wandelen en te onthaasten. De tuinen van het Muiderslot zijn voor in de 17e eeuw voor het eerst aangelegd. Om van te genieten, om mee te pronken én om uit te eten. Deze verschillende functies zie je ook nu nog terug in het tuinontwerp. 

Unieke activiteiten in de kasteeltuinen
Regelmatig worden er in de kasteeltuinen activiteiten en evenementen georganiseerd. Van kamperen in de pruimenboomgaard tot dineren in de beukenloofgang. Kijk voor aankomende activiteiten in de UITagenda.

Warmoeshof
De Warmoeshof is de groentetuin. Hier groeien de heerlijkste (vergeten) groenten. Handig, want zo was er altijd wat te eten. Het Muiderslot lag immers ver weg van de groentemarkten. En ook een kruidenier, supermarkt of bezorgdienst bestond nog niet. Het was dus niet alleen handig, maar ook noodzakelijk om je eigen groenten te verbouwen. De warmoeshof is opgedeeld in vier gelijke delen die ‘kwartieren’ heten. Een koolkwartier, een wortelkwartier, een warmoeskwartier voor bladgroenten en een gemengd kwartier voor onder andere bonen en peulvruchten.

Kruidhof
De Kruidhof is de kruidentuin. Hier groeien keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en verf- en sierkruiden. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. De geneeskrachtige kruiden zorgden bovendien voor een apotheek aan huis. En met de verfkruiden konden garen, wol en stoffen op een natuurlijke manier gekleurd worden. De Kruidhof was ook een ontmoetingsplek. De kasteelbewoners ontvingen hier belangrijke gasten. De strakke tuinaanleg, in bijzondere vormen gesnoeide hagen en bomen en zeldzame plantensoorten maakten indruk op menig gast.

Pruimenboomgaard
De kasteeltuinen én de pruimenboomgaard achter het Muiderslot zijn voor het eerst aangelegd in de 17e eeuw. In opdracht van kasteelbewoner en schrijver Pieter Cornelisz Hooft. Wanneer de pruimen rijp waren, nodigde hij zijn vrienden graag uit op het Muiderslot. Hooft sloot zijn brieven vaak af met zijn bekende groet: ‘Tot in de pruimentijd’. Eind vorige eeuw is de pruimenboomgaard opnieuw aangelegd. Je kunt hier veel verschillende historische pruimensoorten ontdekken. Wat opvalt, is dat de bomen korte stammen hebben. Ze werden expres zo gekweekt, zodat ze makkelijker te snoeien en te oogsten waren.

Berceau
De beukenloofgang (berceau) verdeelt de tuin in twee delen. In de haag zijn vensters gemaakt. Door die vensters kun je de tuin in kijken. Onder deze ‘groene tunnel’ liepen de kasteelbewoners en hun gasten om de tuin te bewonderen. Veilig in de schaduw, want het was niet chique om bruin te worden. Boeren en arbeiders op het land werden bruin van de zon. Rijke mensen wilden zo wit mogelijk blijven. Wel eens gehoord van blauw bloed? Bij de adel zag je de blauwe aderen duidelijk door de witte huid lopen.

Vesting
De tuinen van het Muiderslot liggen midden in een militaire vesting. In de 17e eeuw zijn de vestingwallen aangelegd. Bovenop groeiden bomen. Met hun wortels verstevigden die de aarden wallen. Ook hielden ze de wind tegen. En ze leverden hout om vuur te stoken en omheiningen te bouwen. Dichtbegroeide stekelstruiken op de wallen hielden aanvallers tegen. En bladerrijke bomen zorgden er voor dat de vesting onzichtbaar was vanaf het water en vanuit het omringende landschap. Slim bedacht allemaal.

UNESCO Werelderfgoed
Wist je dat de vesting Muiderslot ook onderdeel uitmaakt van de Hollandse Waterlinies? Dat zijn de verdedigingslinies de Stelling van Amsterdam (om de hoofdstad te beschermen) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Deze linies zijn zo bijzonder in de wereld dat ze inmiddels zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Tuintour
Wil je meer te weten komen over de kasteeltuinen? Er is een tuintour die je op je eigen smartphone kan beluisteren.

Openingstijden

  • Zomer: 1 april t/m 31 oktober
    Maandag t/m zondag geopend 10.00-17.00 uur

    Winter: 1 november t/m 31 maart
    Dinsdag t/m zondag geopend 10.00-17.00 uur

    Het Muiderslot is alle feestdagen en vakantiedagen geopend.

Locatie