Erfgoedrondje naar Huizen langs Naarden-Vesting

Bussum

(20.3 km)

Deze fietsroute leidt vanaf station Naarden-Bussum over de heidevelden van het Gooi langs een tweetal deelnemers aan het Erfgoedfestival: het Huizer Museum en de Krachtcentrale. Op de terugweg breng je een bezoek aan de vesting Naarden, alom geprezen als de mooiste vestingstad van Nederland.

Dit ga je zien

1

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

Bij de selfservice fietsenstalling kun je NS OV-fietsen huren met behulp van je OV-chipkaart. Kijk op de website v...

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum
2

Café Restaurant Heidezicht

De ligging van Heidezicht is haast onovertroffen. Hier geniet je de hele dag van een waanzinnig uitzicht op de Bussumerheide. ’s Morgens die eerste slok koffie met warme...

Café Restaurant Heidezicht
3

De Groene Afslag

De Groene Afslag is een café, een plant-based restaurant, een royaal terras, flexwerkplek, evenementen locatie en vergaderzalenverhuurbedrijf, waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat.

De Groene Afslag
4

De Eendracht Blaricum

De Eendracht Blaricum is gevestigd op een unieke locatie aan de Tafelbergheide. Een gezellige plek waar je op ieder moment van de dag terecht kan. Voor een kop koffie me...

De Eendracht Blaricum Schapen grazen voor De Eendracht
5

Uitkijkpunt Tafelberg

Met zijn 39,2 meter boven NAP is de Tafelberg het hoogste punt van 't Gooi! Ooit was de berg een baken voor de schepen van De Zuiderzee, tegenwoordig is het een trekplei...

Uitkijkpunt Tafelberg Tafelberg met wandelaars
6

Huizer Museum

Lokale geschiedenis en hedendaagse kunst, daar draait het om in het Huizer Museum. Hier leer je over de geschiedenis van het voormalige vissersdorp aan de Zuiderzee, maa...

Huizer Museum
7

De Krachtcentrale

In een voormalige krachtcentrale uit 1938 vind je nu de creatieve hotspot van Huizen, met een café-restaurant, negen ateliers, een galerie en vergaderlocaties. Er is ook...

De Krachtcentrale
8

Vestingstad Naarden

Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en uniek in Europa vanwege de stervormige bouw met dubbele omwalling, poortgebouwen en bastions. Naarden...

Vestingstad Naarden Vestingstad Naarden vanuit de lucht
9

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

Bij de selfservice fietsenstalling kun je NS OV-fietsen huren met behulp van je OV-chipkaart. Kijk op de website v...

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

Beschrijving

1

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

Bij de selfservice fietsenstalling kun je NS OV-fietsen huren met behulp van je OV-chipkaart. Kijk op de website v...

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

1.     Station Naarden-Bussum

Station Naarden-Bussum is een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling uit 1926. De bouwstijl wordt kubistisch expressionisme genoemd. Bussum stelde tot het eind van de 19e eeuw niet veel voor: een dorpje van zo’n 1000 inwoners, een kerkje, wat boerderijen. Maar dat veranderde met de komst van de spoorweg tussen Amsterdam en Amersfoort in 1874, met een halte halverwege Naarden en Bussum. Het boerendorp met een handjevol arme inwoners veranderde in korte tijd in een villadorp. Bovendien trok de spoorlijn forenzen aan uit Amsterdam.

2.     Gemeentehuis Gooise Meren

Het gemeentehuis van Gooise Meren is de thuisbasis van het bestuur van de vroegere gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg.  Het gebouw in de brutalistische stijl, met een klokkentoren en carillon, werd tussen 1958 en 1974 in twee fasen uitgevoerd. Mogelijk herken je het als gemeentehuis van de fictieve gemeente Juinen in de sketches van Van Kooten en De Bie. Op deze plek bevond zich vroeger de haven van Bussum. In 1937 meerden daar nog 1295 schepen aan.

3.     Heidezicht

Je kijkt uit op de Bussumerheide, samen met de aangrenzende Westerheide het grootste heideveld van het Gooi. Het is een van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Dit is het domein van de veldleeuwerik, de boompieper en de roodborsttapuit. Ook de vos is hier met een beetje geluk te zien.

De grafheuvels, de vele kleine bosjes en de eeuwenoude zandwegen geven het gebied extra karakter. Er zijn archeologische vondsten bekend uit de Steentijd en er zijn restanten gevonden van een 12e-eeuwse nederzetting. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 heeft er een paardenrenbaan gelegen.

4.     De Groene Afslag

Bij De Groene Afslag, een ‘circulaire ontmoetingsplaats’ met restaurant en terras fiets je onder de A1 door naar de Blaricummerheide.

5.     De Eendracht Blaricum

Voorbij café-restaurant De Eendracht ligt links de Tafelbergheide. Hier bevindt zich het hoogste punt van ‘t Gooi, de Tafelberg (39,2 m. boven ANP). Dit uitkijkpunt is al eeuwen in gebruik. De vele hoogteverschillen zijn zo’n 120.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. De verste uitlopers van het poolijs reikten toen tot Midden-Nederland en stuwden daarbij het onderliggende land op tot enorme stuwwallen die we vandaag de dag kennen als de Utrechtse Heuvelrug, het Gooi en de Veluwe. In de gestuwde bodem kwam leem aan de oppervlakte dat door de bewoners werd opgegraven. Dit gebruikten ze om de vloeren en wanden van hun boerderijen mee te verharden. Zo ontstonden de leemkuilen in dit gebied, die herkenbaar zijn als uitgegraven laagten. Ze herbergen bijzondere flora.

6.     Lage Naarderweg

Het natuurgebied tussen de Tafelbergheide en de bebouwing van Huizen heet de Huizer Eng. Kleine akkers (engen) worden omzoomd door bos. Op de eng werd veelal rogge en boekweit verbouwd. Tegenwoordig groeien, naast deze historische rassen, op enkele akkers ook asperges.

7.     Huizer Museum

Het Huizer Museum is deelnemer aan het Erfgoedfestival 2025. Het museum geeft een mooi beeld van Huizen, het voormalige vissersdorp aan de Zuiderzee. De bouw van de Afsluitdijk betekende het einde van de visserij. De Huizers gingen zich vervolgens toeleggen op de productie van kaas, vooral voor de export. Ook kwamen er grote kalkfabrieken. In 1967 werd Huizen aangewezen als groeikern. De gemeente telt inmiddels meer dan 40.000 inwoners.

8.     Boterstraat

De naam van deze straat refereert aan het Huizer melkmeisje dat in het gemeentewapen is afgebeeld.  

9.     Krachtcentrale

De Krachtcentrale aan de Havenstraat is een aansprekend voorbeeld van industrieel erfgoed dat nieuw leven is ingeblazen. Dit voormalige elektriciteitsgebouw uit de jaren ’20 van de vorige eeuw is omgetoverd tot een levendig cultureel centrum waar kunst, muziek en gastronomie samenkomen.

10.  Haven Huizen

Vanaf deze plaats heb je een mooi uitzicht op de haven van Huizen: een oude haven in het Nautisch Kwartier (direct aan het Gooimeer), een Botterwerf en vier jachthavens.

11.  Vesting Naarden

De vesting Naarden wordt alom als de mooiste van Nederland beschouwd. Hij is nog vrijwel geheel in de staat waarin hij in de zeventiende eeuw werd aangelegd. De stervorm in combinatie met het dubbele stelsel van wallen en grachten is uniek in Europa.

Rust even uit van je tocht op een van de terrassen in de stad. En bewonder de laatgotische kruisbasiliek Grote of St. Vituskerk uit de 15e eeuw. Jaarlijks vindt daar de uitvoering plaats van de Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging. 

Station Naarden Bussum

Je bent weer terug bij Station Naarden-Bussum. Wij hopen dat je hebt genoten van deze mooie tocht door het Gooi.

9

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum

Bij de selfservice fietsenstalling kun je NS OV-fietsen huren met behulp van je OV-chipkaart. Kijk op de website v...

OV-fietsenstalling Station Naarden-Bussum